You are currently viewing Wywrotka po raz drugi Zachodniopomorskim Liderem NGO!
Nagroda Zachodniopomorski Lider NGO 2022 dla Stowarzyszenie Wywrotka za Trashmageddon 2021

Wywrotka po raz drugi Zachodniopomorskim Liderem NGO!

Od samego początku istnienia, misją Stowarzyszenia Wywrotka było robienie rzeczy oryginalnych i nietypowych, które „wywrócą” dotychczasowy punkt widzenia na dany temat. W naszych działaniach podejmujemy ważny temat dbania o środowisko, łącząc to z różnymi aktywnościami sportowymi. Pokazujemy, że nawet zbieranie śmieci, poza wymiernym efektem dla środowiska naturalnego, może dawać ludziom wiele radości. Tego cały czas się trzymamy i to owocuje docenianiem naszych działań przez ludzi, naszych partnerów oraz samorządy.

9. grudnia 2022 r. podczas uroczystej gali odbywającej się w Kołobrzegu w ramach Zachodniopomorskiego Forum NGO, zostały wręczone nagrody Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego „Zachodniopomorski Lider NGO”.

Miło jest nam poinformować, że pierwszą nagrodę w kategorii głównej konkursu – Za najlepszą  inicjatywę zrealizowaną w roku 2021 zdobyło właśnie Stowarzyszenie Wywrotka! Komisja konkursowa doceniła „Trashmageddon – ekstremalne zawody w sprzątaniu lasu” czyli nasze unikalne połączenie niełatwych zawodów sportowych ze sprzątaniem lasu, które odbyły się w 2021 r. w Puszczy Bukowej.

Piękną statuetkę, dyplom oraz nagrodę finansową w wysokości 3000 zł z rąk Anny Bańkowskiej – Członkini Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego w imieniu stowarzyszenia odebrał jego przedstawiciel, Krzysztof Sowa. Jest to już druga nagroda Zachodniopomorskiego Lidera NGO dla naszego stowarzyszenia. Poprzednią w 2020 r. stowarzyszenie otrzymało za Kajakowy Eko Patrol.

W tej samej kategorii komisja konkursowa przyznała także wyróżnienie Koszalińskiemu Stowarzyszeniu Aktywności Lokalnej Era Kobiet za inicjatywę „Koszalińskie Centrum Praw Kobiet” oraz Stowarzyszeniu Sport Rekreacja i Wolontariat „SFX” za „Nocną Ściemę 2021 – 10 lat ściemniania”. Na wyróżnienie zapracowało też Stowarzyszenie VivaMY. Komisja konkursowa doceniła inicjatywę Aktywni Razem i Eko.

W II kategorii – dla organizacji powstałych w latach 2020-2021, tytuł „Zachodniopomorskiego Lidera NGO” zdobyło Stowarzyszenie „Carpe diem”. To nagroda za inicjatywę „Weekend otwartych ogrodów” W ramach projektu miłośnicy ogrodów mogli 29 i 30 maja 2021 r. zwiedzać prywatne ogrody udostępnione przez mieszkańców gminy Dobra. Udało się otworzyć 28 ogrodów w 7 miejscowościach. Działanie uzupełniono warsztatami ogrodniczymi, florystycznymi, rękodzielniczymi, ekologicznymi i kulinarnymi. W czasie realizacji projektu porad udzielali także ogrodnicy, floryści, architekci krajobrazu czy ekolodzy.

W kategorii „Organizacje, których budżet w 2021 roku nie przekroczył 25 tys. zł” zwyciężyło Postomińskie Stowarzyszenie „Razem lepiej”. To nagroda za inicjatywę „Myślę, czuję, decyduję, działam – oswajanie rzeczywistości senioralnej”. W ramach projektu seniorzy brali udział w zajęciach informatycznych, uczyli się obsługi telefonu komórkowego czy podstaw j. angielskiego. Była też organizowana też gimnastyka.

Na koniec przypomnijmy sobie jak wyglądała nagrodzona edycja Trashmageddonu: