You are currently viewing Wywrotka dołącza do ruchu „Plastic no Thanks”

Wywrotka dołącza do ruchu „Plastic no Thanks”

Nasze stowarzyszenie działa lokalnie, ale myśli globalnie, dlatego dołączyliśmy do globalnego ruchu „Plastic no Thanks” stworzonego przez Agencję Środowiska Pick-upau z Brazylii. Ruch ten ma na celu łagodzenie skutków produkcji, konsumpcji oraz utylizacji jednorazowych tworzyw sztucznych.

Agencja Środowiska Pick-Upau jest organizacją pozarządową założoną w 1999 r. w Brazylii przez trzech członów założycieli Greenpeace Brazil. Pick-upau i Plastic no Thanks są powiązane z innymi dużymi międzynarodowymi koalicjami na rzecz ograniczenia produkcji plastiku, takimi jak Break Free From Plastic, Plastic Pollution Coalition, International Waste Platform, Global Partnership on Plastic Pollution oraz Marine Litter – GPML-UNEP, a także UN Global Compact. Wspólnie prowadzą działania w celu złagodzenia wpływu tworzyw sztucznych na planetę. Współpracują z niezliczonymi organizacjami ze wszystkich części planety w celu zatwierdzenia prawnie wiążącego porozumienia w sprawie stosowania tworzyw sztucznych Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ).

Dlaczego akurat Brazylia?

Pewnie wiele osób zada sobie właśnie pytanie „Ok, ale dlaczego odległa od Polski Brazylia?”. Odpowiedź jest bardzo prosta. Podczas naszych „wywrotkowych” działań, sprzątając lasy, rzeki czy jeziora, za każdym razem budziliśmy niedowierzanie opinii publicznej, że tyle ton odpadów zaśmieca nasze środowisko. To teraz wyobraźcie sobie, że w Brazylii ten problem jest wielokrotnie większy! Brazylia jest bowiem jednym z krajów, w którym produkuje się najwięcej odpadów z plastiku, a zarazem poziom recyklingu w tym kraju jest najniższy. Problem ten widoczny jest chociażby na tamtejszych plażach tonących w śmieciach.

Najlepiej to widać na poniższym zdjęciu wykonanym 16 marca 2022 r. przez Ricardo Moraesa z Agencji Reuters przedstawiającego mężczyznę spacerującego obok śmieci na zanieczyszczonej plaży nad brzegiem zatoki Guanabara w Rio de Janeiro.

Mężczyzna spaceruje obok śmieci na zanieczyszczonej plaży nad brzegiem zatoki Guanabara w Rio de Janeiro, Brazylia, 16 marca 2022 r. REUTERS/Ricardo Moraes

Ponieważ nie od dziś wiadomo, że działając razem, można więcej, postanowiliśmy pomóc naszym brazylijskim przyjaciołom w wywieraniu presji na producentów opakowań i walce z globalnym problemem plastiku i dołączyliśmy do grona ponad 200 organizacji z ponad 60 krajów, które przyłączyły się do ruchu „Plastic no Thanks”.

Więcej informacji na temat ruchu „Plastic no Thanks” podejmowane działania oraz lista sygnotariuszy dostępna jest na stronie www.pick-upau.org.br/plasticnothanks/