You are currently viewing Ponad tona śmieci zebrana z Plaży Mieleńskiej wspólnie z Prezydentem Szczecina

Ponad tona śmieci zebrana z Plaży Mieleńskiej wspólnie z Prezydentem Szczecina

W sobotę 26. czerwca Wodny Eko Patrol organizowany przez Stowarzyszenie Wywrotka, tym razem wybrał się nie jak na wcześniejszych swoich akcjach kajakami, a jachtem i katamaranem na wyspę Wielka Kępa, gdzie odbyło się wielkie sprzątanie Plaży Mieleńskiej. W wydarzeniu, poza kilkunastoma ochotnikami był także Prezydent Szczecina Piotr Krzystek, który także aktywnie zaangażował się w sprzątanie terenu. Jak sam potem przyznał, nie spodziewał się aż takich ilości śmieci pozostawianych przez ludzi, w miejscu, do którego potem sami wracają wypoczywać. Takiej reakcji trudno się dziwić, ponieważ wśród śmieci, poza niezliczoną liczbą butelek po wszelakich alkoholach i żywności, znalazły się beczki, grille, stare krzesła i leżaki, opony, także od samochodów ciężarowych, wykładziny, a nawet wózek sklepowy oraz wiele innych! Nie wszystkie leżały na wierzchu, część wystawała spod piasku, ale i te dzielnie wydobyli uczestnicy wydarzenia. Łącznie w ten sposób w ciągu 4 godzin udało się pozbierać 1114 kg śmieci, które zostaną wywiezione z wyspy, a następnie odebrane przez firmę Remondis Szczecin, która została partnerem wydarzenia.

Materiał relacjonujący wydarzenie oraz pokazujący problem zaśmiecania plaż i wiążących się z tym zagrożeń dzień później wyemitowała telewizja TVN24 w programie informacyjnym Fakty po Południu

Wodny Eko Patrol mógł się odbyć dzięki dofinansowaniu z Marszałkowskiego Programu Społecznik na lata 2019-2021. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął obecny na miejscu Prezydent Szczecina. Duże podziękowania należą się także Żegludze Szczecińskiej za udostępnienie katamaranu do transportu uczestników oraz Krzysztofowi Wiśniewskiemu, właścicielowi jachtu Smuga Cienia, który także wziął udział w wydarzeniu.