Akcja Czysta Odra

Akcja Czysta Odra to największa akcja ekologiczna w Polsce, która od 2022 roku odbywa się na całym odcinku Odry, od jej źródła na czeskich Morawach, do ujścia w Bałtyku. Co roku na przełomie kwietnia i maja prowadzonych jest ok 100 akcji sprzątania tej drugiej co do wielkości polskiej rzeki, w których łącznie bierze udział ok tysiąca uczestników. Ponieważ Odra jest wyjątkową rzeką, która płynie przez terytorium Polski, Czech i Niemiec, akcje sprzątania odbywają się we wszystkich tych krajach czyniąc z Akcji Czysta Odra unikatowe międzynarodowe wydarzenie ekologiczne na niespotykaną dotąd skalę.

Na czym polega Akcja Czysta Odra?

Każdy, komu dobro Odry nie jest obojętne, może zgłosić chęć organizacji akcji lokalnej sprzątania Odry, jej brzegów lub dopływów w określonej przez siebie formule i dowolnej grupy osób zgłaszając się do Akcji Czysta Odra. Nie trzeba być przedstawicielem żadnej organizacji czy instytucji. Liczą się chęci!

Organizator lokalnej akcji sam decyduje czy będzie to akcja sprzątania brzegu rzeki lub jej dopływu, czy zorganizuje sprzątanie na kajakach, łódkach lub sprzątanie podwodne czy za pomocą magnesu neodymowego. Lokalny organizator Akcji Czysta Odra również sam decyduje kogo zaprosi do udziału w wydarzeniu, czy będzie to wydarzenie otwarte dla wszystkich przedstawicieli lokalnej społeczności, czy zrobi wydarzenie zamknięte w gronie znajomych, klasy, firmy czy innej zamkniętej grupy. Dzięki wsparciu finansowym banku Credit Agricole, organizatorzy lokalnych Akcji Czysta Odra mogą otrzymać zwrot poniesionych kosztów do wysokości 500 zł. Dzięki temu spokojnie mogą sfinansować zakup potrzebnych rzeczy takich jak worki czy rękawice, wynajem kajaków lub poczęstunek dla uczestników.

Za sprawną realizację Akcji Czysta Odra na terenie całego kraju odpowiada czterech Regionalnych Koordynatorów. Jednym z takich Regionalnych Koordynatorów od samego początku jest Stowarzyszenie Wywrotka, które jest odpowiedzialne za działania na północnym odcinku Odry od Słubic do Bałtyku.

Twórca Akcji Czysta Odra

Pomysłodawcą Akcji Czysta Odra jest wrocławski ekolog, zapalony kajakarz i podróżnik – Dominik Dobrowolski. Swoje projekty realizuje w lokalnych społecznościach, w Polsce i Europie. Stara się łączyć z ekologią różne dziedziny, takie jak: sport, kulturę, ekonomię i zdrowie. Poza Akcją Czysta Odra, projektuje i organizuję także liczne edukacyjne akcje i programy,  np: „Recykling Daje Owoce”, „EkoWalentynki”, „Cycling Recycling”, „Recykling Rejsy”, „Śmieci skrzydeł nie mają”, „Akcja Czysta Wisła”, międzynarodowy spływ „WroBer”,  „Kręci Nas Recykling” czy „Zielony Malin”.

Dominik Dobrowolski