You are currently viewing Akcja Czysta Odra 2023 – trwa nabór lokalnych organizatorów

Akcja Czysta Odra 2023 – trwa nabór lokalnych organizatorów

Akcja Czysta Odra to największa akcja sprzątania tej pięknej rzeki, która ma miejsce od źródła aż po jej ujście i odbywa się jednocześnie w Polsce, Czechach i Niemczech. Zapoczątkowana w 2022 r. przez wrocławskiego ekologa i podróżnika Dominika Dobrowolskiego akcja zakończyła się ogromnym sukcesem angażując ponad 15 tys. wolontariuszy biorących udział w ponad 100 wydarzeniach.

Tak to wyglądało w zeszłym roku:

Teraz przyszedł czas na kontynuację tego działa, bo śmieci w Odrze niestety w dalszym ciągu nie brakuje.

Zapraszamy do udziału w II Międzynarodowej Akcji Czysta Odra, która będzie organizowana w okresie od 28 kwietnia do 7 maja 2023 roku.
Każdy może się przyłączyć i zorganizować własną akcję sprzątania Odry. Wystarczy tylko zorganizować grupę wolontariuszek i wolontariuszy, aby spotkać się na ekologicznej majówce nad Odrą lub dowolnym jej dopływem Odry, posprzątać brzegi rzek, zorganizować spływ kajakowy, cieszyć się z uroków czystej wody.

25 lokalnych organizatorów będzie mogło otrzymać wsparcie finansowe na przeprowadzenie akcji w postaci zwrotu poniesionych kosztów do wysokości 500 zł. Darczyńcą grantów drugi rok z rzędu jest Credit Agricole Bank Polska.

Podobnie jak w roku ubiegłym, Stowarzyszenie Wywrotka jest Regionalnym Koordynatorem Akcji Czysta Odra na odcinku od Słubic do Świnoujścia. Wszystkie osoby zainteresowane zorganizowaniem akcji na tym obszarze, proszone są o przesłanie swojego zgłoszenia za pomocą poniższego formularza.
Akcja Czysta Odra

Kontakt z Regionalnymi Koordynatorami:

Odcinek: Słubice-Świnoujście:

Stowarzyszenie Wywrotka
Anna Zimnicka:
akcjaczystaodra@stowarzyszeniewywrotka.pl,
tel. 575 730 889.

Odcinek: Nowa Sól – Słubice

Krośnieńskie Przedsiębiorstwo Wodociągowo – Komunalne
Wojciech Kliszewski:
w.kliszewski@kpwk-krosnoodrzanskie.pl,
tel. 661 068 040.

Odcinek: Opole – Nowa Sól

Stowarzyszenie EKO-UNIA
Anna Adamczyk
akcjaczystaodra@gmail.com lub anna9adamczyk@gmail.com
tel. 511 032 036.

Odcinek: Chałupki – Opole

Dominik Dobrowolski:
dominik@cycling-recycling.eu,
tel. 697 092 978.

Polub stronę Akcja Czysta Odra na Facebooku, oraz dołącz do wydarzenia by być na bieżąco ze wszystkimi działaniami.

Akcja Czysta Odra została objęta Patronatem Honorowym Członka Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego – Pana Stanisława Wziątka oraz Patronatem Honorowym Prezydenta Szczecina – Pana Piotra Krzystka.