You are currently viewing Akcja Czysta Odra 2023 – podsumowanie

Akcja Czysta Odra 2023 – podsumowanie

Za nami Akcja Czysta Odra 2023 czyli najdłuższa, bo odbywająca się na długości 830 km akcja ekologiczna w Polsce. 10 dni pracy społeczników i wolontariuszy w Polsce, Niemczech i Czechach zaowocowały zebraniem setek ton śmieci, wśród których niezmienni dominowały butelki, plastikowe opakowania czy opony.

Akcja Czysta Odra

Akcja Czysta Odra na Pomorzu Zachodnim

Na trenie Pomorza Zachodniego przeprowadzono łącznie 15 akcji sprzątania, które odbyły się na terenie Szczecina, Polic, Ognicy i Trzcińska-Zdój. Były to zarówno typowe sprzątania brzegów, jak również nie brakowało sprzątających na kajakach, żaglówkach czy deskach SUP. Nowością były budzące ogromne zainteresowanie akcje z wykorzystaniem magnesu neodymowego, za pomocą którego, wyciągano leżący na dnie Odry złom. Jak się okazało, dno Odry jest niemniej zaśmiecone jak jej brzegi. Za pomocą magnesu wyłowiono bowiem m.in. niezliczone ilości kapsli, taczkę, siekierę, sejf, barierkę, dwa rowery, a nawet hulajnogę elektryczną! Przy okazji uratowano też rybę i raka, które zaplątane były w żyłkę przymocowaną do metalowych elementów leżących na dnie, co pokazuje jak niebezpieczne potrafią być takie odpady. Zebrany w ten sposób złom został sprzedany w skupie, co przyniosło 922 zł, które zostały wpłacone na rzecz charytatywnej zbiórki na przeszczep dłoni dla Łukasza Malca.

Stowarzyszenie Wywrotka, jako Regionalny Koordynator Akcji Czysta Odra na Pomorzu Zachodnim, pragnie serdecznie podziękować wszystkim, którzy zdecydowali się zorganizować sprzątanie Odry lub jej dopływów i zaangażować w to lokalną społeczność. Szczególne podziękowania kierujemy do:

• Fundacji Droga Lotha i Leszka Niedzieli za organizację aż trzech akcji sprzątania
  • Łukasza Istelskiego z Magnetycznego Szczecina za pokazanie nowego hobby i sposobu sprzątania Odry i czynienia dobra
  • OSP Ognica, Tomasza Szynkiewicza z Hop SUP, Stowarzyszenia Krok Po Kroku, Stowarzyszenia Skolwin i My, Stowarzyszenia Nasze Golęcino, Jacht Klubu Politechniki Morskiej w Szczecinie, Kołu naukowemu Search and Rescue Science Club  Politechniki Morskiej za to, że kolejny rok byliście z nami
  • Radosława Herdzika, Fundacji Klub Młodego Ekologa i Hufca ZHP Szczecin-Pogodno za dołączenie w tym roku do naszego projektu i zorganizowanie świetnych wydarzeń. Mamy nadzieję, że zobaczymy się za rok na kolejnych Akcjach Czysta Odra.

Podziękowania składamy także głównemu Partnerowi Akcji Czysta Odra – Credit Agricole Bank Polska, dzięki któremu organizatorzy akcji mogli otrzymać zwrot poniesionych kosztów.

Dziękujemy także wszystkim mediom, które w tym roku wyjątkowo aktywnie informowały o Akcji Czysta Odra w naszym regionie. W szczególności dziękujemy ekipom TVN24, Polsat News, TVP, Radia Eska, Gazety Wyborczej oraz portalu wSzczecinie.pl za to, że towarzyszyły na wydarzeniach i aktywnie relacjonowały ich przebieg.

Previous slide
Next slide

Więcej zdjęć i filmów z Akcji Czysta Odra 2023 na terenie Pomorza Zachodniego można zobaczyć na naszych kanałach społecznościowych:

Akcja Czysta Odra 2023 została objęta Patronatem Honorowym Członka Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego – Pana Stanisława Wziątka oraz Patronatem Honorowym Prezydenta Szczecina – Pana Piotra Krzystka.